Ukrajinsko-ruské vzťahy v oblasti prepravy ropy a plynu a energetická bezpečnosť Ukrajiny - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
Aktuálne údaje o naliehavých problémoch v energetickej sfére Ukrajiny a súčasnom stave palivo - energetického komplexu. Problémy energetickej bezpečnosti štátu a možnosti jej riešenia - diverzifikácia dodávok a vlastná ťažba surovín. Vzájomné energetické vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou. Problematický stav vzťahov obidvoch štátov v oblasti prepravy ropy a plynu, vrátane plynových konfliktov, ktoré negatívne vplývajú na politický a ekonomický imidž Ukrajiny.