Čeští sociologové v počátcích slovenské sociologie - Nešpor, R. Zdeněk
Počiatky slovenskej sociológie, jej usporiadenie, zákonitosti a fungovanie. Zriadenie sociologického seminára a zavedenie výuky sociológie na Univerzite Komenského v Bratislave. Vedecký vývoj a úspechy významných slovenských sociológov.