Dimenzie energetickej bezpečnosti - Bocora, Ján
Energetická bezpečnosť vyjadruje stav, v ktorom za pomoci vybraných trhových alebo politických nástrojov dochádza k minimalizácii dôsledkov vzniku a prejavu vnútorných alebo vonkajších hrozieb politického, ekonomického, technologického, spoločenského alebo environmentálneho charakteru, ktoré narušujú dlhodobé stabilné fungovanie systému. Energia je a bude aj naďalej určujúcim prvkom geopolitického a bezpečnostného vývoja, ekonomického rastu a spoločenského rozvoja vo svete. Šesť hlavných aspektov energetickej bezpečnosti,