Pakistansko-afganské vzťahy - zložité dedičstvo minulosti a komplikovaná súčasnosť - Čech, Ľubomír, 1955-
Historický charakter konfliktných vzťahov Pakistanu a Afganistanu má svoje pokračovanie až do dnešných dní. Primárne pod vplyvom etnických a konfesionálnych faktorov a pod vplyvom záujmov "Veľkých hráčov" sa vytvoril neuralgický bod, ktorý v oblasti širšej Strednej Ázie výrazne komplikuje regionálnu stabilitu. Príspevok poukazuje na zložitosti indickopakistanských vzťahov, ktoré determinujú vzťahy Pakistanu s Afganistanom, vrátane možností riešenia súčasnej afganskej krízy.