Špecifiká postavenia štátu ako subjektu medzinárodného práva - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Medzinárodné právo verejné je vytvárané štátmi a upravuje najmä správanie a vzťahy medzi nimi. Štát je pôvodným a plnoprávnym subjektom medzinárodného práva a jeho výkon zvrchovanej moci ho odlišuje od ostatných odvodených subjektov. Právo na sebaurčenie a inštitút uznania sú spojené s kritériami štátnosti, predovšetkým s efektívnym výkonom štátnej moci ako základného piliera reálnej existencie štátu.