Aktuálny systém miestnych daní v našich podmienkach – užitočné rady a príklady - Neupauerová, Zuzana
Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) nadobudol účinnosť 1. 11. 2004. Zákon o miestnych daniach bol zmenený a doplnený zákonom č. 460/2011 Z. z. a zákonom č. 286/2012 Z. z. s účinnosťou od 1. 12. 2012. Novela zákona zásadne zmenila a doplnila niektoré ustanovenia zákona o miestnych daniach, a to napr. v časti priznanie, čiastkové priznania, opravné priznanie a dodatočné priznanie na dani z nehnuteľností, dani za psa, dani za predajné automaty a na dani za nevýherné hracie prístroje. Pri niektorých ostatných miestnych daniach bol novelou zákona upravený vznik a zánik daňovej povinnosti, vyrubenie dane, splnomocňujúce ustanovenia a v časti poplatku bola upravená napr. oznamovacia povinnosť, vyrubenie poplatku a splatnosť poplatku, vyrubenie poplatku podľa pomôcok, vrátenie, zníženie alebo odpustenie poplatku. Vzorové príklady.