Diplomatický protokol v podmienkach modernej diplomacie - Mattoš, Boris, 1977-
Poslanie a význam diplomatického protokolu. Vývojové tendencie v tejto oblasti. Z dôvodov časovej a ekonomickej efektívnosti v niektorých prípadoch dochádza k istej protokolárnej a ceremoniálnej redukcii. Štátni predstavitelia využívajú neformálne formáty typu "stretnutia bez kravát" za účelom bezprostrednejšieho prerokovania danej agendy; protokolárne návštevy sa skracujú, majú menej ceremoniálny charakter a sú viac zamerané na ekonomické aspekty. V kontexte akýchkoľvek zmien v protokolárnej oblasti je však potrebné zdôrazniť rozmer citlivosti a obozretnosti.