Vybrané aspekty vývoja somálskeho pirátstva - Pajtinka, Viliam
Príspevok sa zaoberá problémom somálskeho pirátstva z hľadiska vybraných aspektov jeho vývoja. Venuje sa analýze kvantitatívnych ukazovateľov v roku 2011 a ich komparácii s rokom 2010, zaoberá sa otázkou potenciálu somálskych pirátov ohroziť obchod s ropou, načrtáva perspektívy vývoja somálskeho pirátstva a napokon poukazuje na súvislosti pôsobenia súkromných námorných bezpečnostných spoločností.