Komparácia investícií EÚ a Číny v ropných štátoch Afriky - Szikorová, Nóra
Vznik obavy o čínsku kolonizáciu Afriky. Príspevok overuje, či sú tieto obavy opodstatnené prostredníctvom analýzy exportu ropy a investícií v ropných štátoch Afriky. Zásoby ropy v jednotlivých štátoch Afriky. Vývoj afrického exportu ropy v období 1995-2010. Percentuálne zastúpenie importérov africkej ropy v období 1995-2010. Komparácie investícií Číny a EÚ v ropnom sektore Afriky. Z hľadiska investícií do ropného sektoru jednotlivých štátov Afriky majú jednoznačné prvenstvo Spojené štáty americké. Za nimi nasledujú európske ropné spoločnosti a až potom Čína.