Záporné úrokové sadzby a ich implikácie - Kostelný, Roman
Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na svojom zasadnutí dňa 7. marca rozhodla o ponechaní kľúčových úrokových sadzieb na aktuálnych úrovniach. Napriek tomu, že je situácia momentálne stabilizovaná, podľa trhových analytikov úvahy o možných ďalších nekonvenčných postupoch nezanikli. Jedným z nich sú aj záporné úrokové sadzby, o ktorých sa momentálne medzi účastníkmi trhu a odbornou verejnosťou síce nevedú intenzívne diskusie, ale táto téma zostáva latentne otvorená. Ilustrácia, ako zápornú depozitnú úrokovú sadzbu aplikuje v praxi dánska centrálna banka (Danmarks Nationalbank). Náčrt niektorých alternatív nastavenia záporných menovopolitických sadzieb, konkrétne zápornej depozitnej a hlavnej úrokovej sadzby.