Závažné priemyselné havárie a ich prevencia v Slovenskej republike - Zánická Hollá, Katarína
Ochrana zdravia, života, majetku a životného prostredia je jednou z priorit Európskej únie, a vzhľadom na to sa prevencia závažných priemyselných havárii dostáva na popredné miesta v dnešním svete technologických inovácií a pokroku. Prostredie prevencie závažných priemyselných havárií je problematika, ktorá je riešená vo všetkých členských krajinách Európskej únie prostredníctvom smernice SEVESO II. Vzhľadom na niekoľko zmien, ktoré sa udiali v súvislosti s novou klasifikáciou nebezpečných látok tí, ktoré je potrebné v tejto smernici zrevidovať,sa vytvára priestor na výskum a potrebné modifikácie na tomto úseku nielen celoplošne na úrovni Európskej únie, ale i v právnom systéme a v jednotlivých právnych normách a ich praktickom využívaní v členských štátoch. Bola prijatá smernica SEVESO III, ktorá bude transponovaná do jednotlivých právních systémov v členských krajinách. Problematika prevencie závažných priemyselných havárií v Slovenskej republike, právne predpisy na tomto úseku, zainteresované strany na tomto úseku a problémy, s ktorými sa jednotlivé strany potýkajú.