Správca dane môže určiť daň podľa pomôcok za účelom správneho zistenia dane - Ihnatišinová, Denisa, 1983-
Určenie dane podľa pomôcok je činnosť správcu dane v rámci prípravy daňového konania. Ide o možnosť správcu dane zistiť základ dane a daňovú povinnosť daňového subjektu v odôvodnených prípadoch. Tieto prípady presne definuje Daňový poriadok v paragrafe 48.