Investičné procesy a konkurenčná schopnosť poľnohospodárskych podnikov - Grznár, Miroslav
Analýza vývoja investičných procesov v poľnohospodárstve SR a v poľnohospodárskych podnikoch ako predpokladu rastu konkurenčnej schopnosti. Porovnanie vývoja investičných procesov v transformujúcich sa krajinách s vyspelými krajinami EÚ naznačuje zaostávanie za mierou kapitálového vybavenia aj pre chýbajúce kapitálové zdroje. Značné diferencie v úrovni vybavenia a účinnosti využívania fixného kapitálu nachádzame v podnikoch hospodáriacich v priaznivých produkčných podmienkach. V hodnotenom období stratové podniky paradoxne disponovali vyššou hodnotou fixných aktív, rýchlejšie obnovovali svoje aktíva a uprednostňovali vklady do strojov a zariadení. Ziskové podniky naopak, šetrili rozvojové zdroje, pomaly obnovujú svoju materiálno-výrobnú základňu a vykazujú nízku účinnosť využitia dlhodobých aktív.