Vývojové trendy vidieckych a mestských oblastí Slovenska - Buchta, Stanislav
Komparácia vidieckych a mestských oblastí na Slovensku podľa metodiky klasifikácie OECD. Charakterizácia vidieckych a urbánnych regiónov podľa vybraných sociálno-ekonomických charakteristík. Koncentrácia vzdelanostného potenciálu v mestských regiónoch oproti vidieku a priestorová asymetria v rozdelení obyvateľstva podľa dosiahnutého stupňa vzdelania. Vysoká intenzita sídelnej migrácie obyvateľov menších vidieckych obcí nie je dostatočne vyrovnávaná prirodzeným prírastkom obyvateľov, čím sa narušuje prirodzená reprodukcia vidieckej populácie. Nízky podiel zamestnanosti vo vidieckych oblastiach a jeho príčiny. Priemerná mzda zamestnanca vo vidieckych a mestských oblastiach. Zaostávanie vidieckych regiónov v hustote podnikateľských štruktúr, ale na druhej strane značný rozvojový potenciál podnikania vo vidieckych regiónoch.