Registračná povinnosť daňovníka podľa zákona o dani z príjmov a daňového poriadku - Jurčíková, Božena
Každý začínajúci podnikateľ, ktorým je fyzická alebo právnická osoba skôr ako začne na základe povolenia podnikať, je povinný podať žiadosť o registráciu miestne príslušnému správcovi dane. Registrácia daňovníkov z hľadiska správy daní je konanie v rámci správy daní, ktoré s daňovým konaním bezprostredne súvisí. Registrácia daňovníkov umožňuje správcovi dane získať prehľad o základných údajoch daňovníka a o ich zmenách, ku ktorým dochádza v priebehu podnikania a ktoré sú pri správe daní dôležité pre správcu dane.