Očakavany makroekonomicky vyvoj v SR
Recesia v eurozóne naďalej negatívne ovplyvňuje vývoj ekonomiky na Slovensku. Slovenská ekonomika síce medzikvartálne mierne vzrástla, pokles hospodárstva v krajinách našich obchodných partnerov však naďalej tlmí výraznejší rast exportnej výkonnosti. Pretrvávajúca neistota sa podpisuje pod prepad investičnej aktivity a prorastovo nepôsobí ani súkromná spotreba. Od druhého polroku tohto roka sa predpokladá pomalá obnova zahraničného dopytu a postupné mierne oživenie aj domáceho dopytu. Ekonomika by sa mala spomaliť v tomto roku na 0,6 % so zrýchlením na 2,3 % v roku 2014 a na 3,3 % v roku 2015. Situácia na trhu práce by sa mala koncom tohto roka stabilizovať a od 4. štvrťroku 2013 by mala v súlade s oživovaním ekonomiky začať rásť aj zamestnanosť. Inflácia by mala pokračovať v poklese. V roku 2013 by mala dosiahnuť 1,7 %, v roku 2014 by mala mierne klesnúť na 1,6 % s následným zrýchlením na 2 % v roku 2015.