K problematike riadenia úverového rizika - Poláková, Petra
Úverové riziko (kreditné riziko) je rizikom straty spôsobenej zlyhaním partnera (defaultu) tým, že nesplní svoje záväzky vyplývajúce z uzavretého kontraktu, čím spôsobí držiteľovi pohľadávky stratu. Je základným bankovým rizikom a predstavuje pre banku najvýznamnejšie riziko, ktorého riadenie má rozhodujúci význam pre úspech alebo neúspech banky. Spočíva v tom, či klient resp. protistrana v transakcii splní svoj záväzok uhradiť svoj dlh včas a v plnej výške. Vzniká hlavne pri poskytovaní úverov, ale aj pri neúverových obchodoch, napríklad pri projektovom financovaní, investičných aktivitách, v platobnom styku alebo pri vysporiadaní obchodov s cennými papiermi.