Najvýznamnejšou novou právnou normou je Občiansky zákonník - Hlaváčková, Zuzana
Nový Občiansky zákonník (zákon č. 89/2012 Sb.), ktorý sa prijal v Českej republike, s účinnosťou od 1. januára 2014. Zmeny v právnej úprave s dopadmi na poisťovníctvo. Novokoncipované zásady a princípy si vyžadujú úpravu zmluvných dokumentov a postupov pri distribúcii a likvidácii poistných udalostí.