Gravitačný model zahraničného obchodu Slovenskej republiky s hotovými výrobkami v roku 2011 - Grančay, Martin, 1984-2024
Prezentácia gravitačného modelu zahraničného obchodu Slovenskej republiky s hotovými výrobkami za rok 2011. Používa lineárny gravitačný model v log-log forme s údajmi pre 137 až 206 štátov a teritórií sveta s využitím metódy najmenších štvorcov. Vysvetľuje veľkosť bilaterálnych tokov v obchode medzi SR a zahraničnými štátmi a teritóriami ako rastúcu funkciu hrubého domáceho produktu na obyvateľa a počtu obyvateľov, a klesajúcu funkciu vzdialenosti od SR a výšky dovozných ciel. Ostatné premenné nie sú štatisticky významné, preto boli z finálneho modelu vylúčené. Zdvojnásobenie vzdialenosti od SR vedie k približne 2,45-násobnému zníženiu objemu obchodu.