Historický vývoj hospodárskej diplomacie - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
Historické formovanie ekonomickej dimenzie diplomacie. Jednotlivé historické obdobia a udalosti, ktoré viac alebo menej ovplyvnili rozvoj takého fenoménu ako hospodárska diplomacia. Antické Grécko, talianske mestské štáty, námorné veľmoci v období kolonizácie a iné štáty, ktoré vniesli svoje systémové metódy nielen do konvenčnej, ale aj do hospodárskej diplomacie. Obchodná diplomacia, ktorá v minulosti predstavovala nerozvinutú a neúplnú podobu hospodárskej diplomacie.