Úloha UNASUR v latinskoamerických integračných procesoch na začiatku 21. storočia - Šabo, Marián
Jedným z najnovších a najambicióznejších integračných zoskupení v Latinskej Amerike je Únia juhoamerických národov (UNASUR), vytvorená v roku 2008 na podporu regionálnej integrácie v otázkach demokracie, vzdelávania, energetiky, životného prostredia, infraštruktúry a bezpečnosti a so zámerom odstrániť sociálnu nerovnosť a vylúčenie. Vytvorená je podľa vzoru Európskej únie a rovnako ako EÚ má UNASUR veľmi rozsiahle a ambiciózne ciele. Hlavným cieľom UNASUR je politická, ekonomická, sociálna a kultúrna integrácia kontinentu. Realizácia cieľov si bude vyžadovať väčšiu politickú podporu a posilnenie organizačného aparátu UNASUR, čo napomôže efektívnej sektorovej kooperácii v infraštruktúre, energetike, financiách, ale aj v iných oblastiach zameraných na podporu medzinárodnej konkurencieschopnosti a sociálnej kohézie. Pre ďalšie napredovanie UNASUR bude potrebné zosúladiť viaceré, niekedy protichodné, stratégie členských štátov a taktiež adekvátne vyriešiť problémy spôsobené značnými vnútornými nerovnováhami a asymetriami regiónu.