Porovnanie vplyvu menového šoku NBS a ECB využitím VAR modelu - Lenartová, Zdenka
Transmisný mechanizmus a jeho fungovanie ako dôležitý aspekt pri strategických rozhodnutiach o smerovaní menovej politiky, akými sú prijatie novej stratégie menovej politiky, jej zmeny, prípadne vstup krajiny do menovej únie. Využitie VAR modelu a jeho prispôsobenie na podmienky Slovenskej republiky a porovnanie vplyvu menového šoku ECB a NBS. Vývoj medzery produktu a cenovej hladiny na Slovensku viac ovplyvňovaný menovou politikou ECB než politikou NBS.