Vývoj na ropnom trhu v prvom desaťročí 21. storočia - Kunychka, Mykhaylo, 1990-
Trendy vývoja na svetovom trhu ropy v prvom desaťročí 21. storočia, historicky vývoj cien v prvom desaťročí 21. storočia. Pozornosť sa venuje aj faktorom, ktoré ovplyvňujú ceny ropy. Autor poukazuje, že v súčasnosti sa zmenili klasické faktory ovplyvňujúce cenu ropy, ako napríklad jednoduché pravidlo dopytu a ponuky, významný vplyv majú aj svetové burzy, kde sa obchoduje s touto komoditou. Dynamika vývoja HDP a spotreby ropy vo svete a vybraných krajinách.