Evropská unie a svět - Drábek, Jaroslav
Príspevok je zameraný na rámcový popis úloh EÚ v súčasnom svete. Podiel EÚ na svetovom HDP, svetovom obchode a pozitívna úloha, ktorú EÚ zohráva pri poskytovaní humanitárnej pomoci rozvojovým krajinám a v mezinárodnej spolupráci pri snižovaní dopadov globálnych klimatických zmien. Rozbor hospodárskych a politických vzťahov EÚ a jej dôležitých bilaterálnych partnerov. Rozpor medzi reálnou hospodárskou a politickou silou EÚ pri vyjednávaní na medzinárodnom poli.