Rámcová účtová osnova pre ROPO, podnikateľov a ich rozdiely v kontexte konsolidovanej účtovnej závierky zostavenej obcou - Jakubíková, Hana
Účtovníctvo, tak ako vo verejnej správe, aj v podnikateľskom sektore, sa prispôsobuje novým ekonomickým podmienkam. Charakterom súčasného obdobia je harmonizácia a implementácia európskych právnych noriem pre verejnú správu, aj pre podnikateľský sektor. V roku 2002 bol prijatý „nový“ zákon o účtovníctve, ktorý bol niekoľkokrát novelizovaný. Obsahuje prvky z Medzinárodných účtovných štandardov pre podnikateľský sektor a pre verejnú správu IPSAS (International public Sector accounting Standars – IPSAS). Dôraz sa kladie na to, aby údaje uvedené v individuálnych účtovných závierkach boli úplné, pravdivé, porovnateľné a zrozumiteľné.