Verejný záujem v autorskom práve. Výnimky a obmedzenia - reštriktívne? - Husovec, Martin
Autorské právo prenecháva majetkové práva autorom s vidinou dosiahnutia určitých spoločenských ideálov, akými sú stimulácia ďalšej ľudskej kreativity, ochrana výsledkov vlastnej práce (investície) či zveľaďovanie kultúrneho dedičstva. Tieto ideály však pri súčasnej explózii majetkovej ochrany v konkrétnej aplikácii často zanedbávajú ostatný verejný záujem spoločnosti.