Daňové a účtovné aspekty pri prechode zo živnosti na eseročku - Neupauerová, Zuzana
Živnosť možno skončiť a potom si založiť spoločnosť s ručením obmedzeným. Ďalšou možnosťou je založenie si spoločnosti s ručením obmedzeným a paralelné podnikanie v živnosti, jej skončenie alebo prerušenie. Živnostenské oprávnenie živnostníka nezaniká a ani neprechádza automaticky na eseročku. Živnostník musí živnosť zrušiť, prerušiť ju môže na 3 roky. Najväčšou výhodou eseročky je obmedzené ručenie, to znamená, že sa ručí len do výšky majetku spoločnosti. Nevýhodou eseročky je to, že daň sa odvádza z fakturovanej sumy, bez ohľadu na to, či odberateľ zaplatil. Živnostník môže použiť svoj podnik ako nepeňažný vklad do základného imania eseročky.