Význam metód uplatňovaných v ekonomike informačných systémov a informačných technológií - Szabo, Stanislav, 1970-
Dynamicky meniace sa podnikateľské prostredie podnietilo aplikáciu procesov kontinuálneho zlepšovania, ktoré sa okrem znižovania nákladov a zlepšovania úrovne manažérskeho rozhodovania zameriavajú aj na systematické a dlhodobé riadenie inovácií. Podnik sa musí usilovať o aplikáciu najlepších praktík pri inováciách svojich procesov akéhokoľvek charakteru (napr. v oblasti financií, účtovníctva, ľudských zdrojov a pod.). Pri implementácii najlepších praktík majú nezastupiteľnú úlohu moderné informačné systémy. Nasýtenosť podnikov informačnými technológiami, nutnosť ich generačnej výmeny, rozsiahle možností nových nástrojov informačno-komunikačných technológií v súčinnosti s neustále meniacim sa ekonomickým prostredím vyžaduje aplikáciu stále aktuálnejších prístupov k inováciám ich vývoja, nasadenia, ako aj ku kritériám efektívnosti. Aplikácia moderných ICT predpokladá existenciu procesne riadeného podniku, v ktorom sú činnosti riadené ako ucelený proces, dekomponovaný na jednotlivé vzájomne previazané subprocesy. Procesné riadenie tak zabezpečuje rozvoj a optimalizáciu fungovania podniku, ktorý sa začína na strategickej úrovni stanovením strategických cieľov a postupov na ich dosiahnutie. Na tejto platforme sú definované hlavné podnikové procesy založené na procesných modeloch a implementovaných vo vnútri, aj naprieč organizáciou. Riadenie a integrácia týchto podporných procesov sa realizuje prostredníctvom informačných systémov, ako napr. ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management) a SCM (Supply Chain Management) a pod.