Význam štatistickej distribúcie v oblasti riadenia rizika - Buc, Daniel
Rozdelenie pravdepodobnosti náhodnej veličiny predstavuje pravidlo, pri ktorom je každému javu popisovanému touto veličinou priradená určitá pravdepodobnosť. Toto pravidlo je tiež nazývané rozložením pravdepodobnosti alebo distribúciou pravdepodobnosti. Konkrétne rozdelenie pravdepodobnosti náhodnej premennej sa získa priradením pravdepodobnosti každej hodnote diskrétnej náhodnej veličine, resp. intervalu hodnôt spojitej náhodnej premennej. Rozdelenie pravdepodobnosti možno tiež chápať ako zobrazenie, ktoré každému elementárnemu javu priradí konkrétne reálne číslo, ktoré určuje pravdepodobnosť tohto javu.