Competitiveness of Polish agri-food export on the EU market - Boszik, Norbert
Analýza konkurencieschopnosti poľnohospodárskych a potravinárskych produktov Poľska na trhu EÚ. Na základe modelu Konštantného trhového podielu je možné konštatovať, že Poľsko má významný kladný konkurenčný vplyv. Dôležitú úlohu v raste exportu zohrával tiež vplyv skutočnej veľkosti trhu avšak štrukturálny efekt bol zanedbateľný. Na báze kvalitatívnej konkurencieschopnosti skupiny agro-potravinárskych produktov (s jednou výnimkou) zvýšili trhový podiel v EÚ, čo bolo v prvom rade dosiahnuteľné z dôvodu rastúcich exportných cien. Avšak niektoré dosiahli vyšší trhový podiel pri klesajúcich exportných cenách.