Princíp otvorenosti ako špecifický prejav globalizácie v priestore Európskej únie - Zaušková, Anna
Využitie princípu otvorenosti pri spolupráci členských štátov Európskej únie v oblasti podpory vedy a výskumu v podobe otvorenej metódy koordinácie v nadväznosti na relatívne novú inovačnú stratégiu známu ako otvorená inovácia.