Teoretické východiská prístupu k nezamestnanosti z pohľadu nových Keynesovcov - Martincová, Marta, 1955-
Ekonómovia nového keynesovstva sú toho názoru, že peniaze nie sú neutrálne. V ich modeloch aktívna úloha peňazí vyplýva z nepružných cien a nedokonalostí trhového mechanizmu. Za jednu z hlavných príčin kolísania ekonomiky označujú práve nedokonalosti trhového mechanizmu.