Slovensko verzus Česko: 20 rokov od rozvodu - Peter, Radoslav
V roku 2013 si pripomíname dvadsiate výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky a Českej republiky. Očakávania pri ich vzniku boli rôzne. Viacerí odborníci vnímali rozpačito hlavne perspektívy hospodárskeho vývoja zaostalejšieho Slovenska. Aj dvadsať rokov po rozdelení federatívneho štátu je výkonnosť slovenskej ekonomiky v porovnaní s výkonnosťou českej ekonomiky nižšia. V roku 2012 však rozdiel v HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily predstavoval už iba päť percent. Slovensko dosiahlo 75 % a Česká republika 79 % priemeru EÚ. Pred dvadsiatimi rokmi, keď obe ekonomiky vstúpili do éry samostatnosti, bola česká ekonomika až o 60 % výkonnejšia