Približovanie sa Slovenska k Európe - Valach, Matej
Približovanie – konvergenciu autor hodnotí na základe zvolených ukazovateľov ako: HDP per capita v parite kúpnej sily, percentuálna zmena reálneho HDP a pomer cenových hladín. Tieto ukazovatele porovnáva s priemermi EÚ 27 a EÚ 17, či EÚ 15, ak tieto údaje boli dostupné a s V4 pre lepšiu vypovedaciu schopnosť. Reálnu konvergenciu vníma ekonomika a jej subjekty vo forme rastúceho životného štandardu, kvality života a mnohých ďalších podmienok.