Miera spoločenskej efektívnosti - Nežinský, Eduard, 1972-
V príspevku je navrhnutá miera spoločenskej efektívnosti, vychádzajúca z predstavenia produkcie HDP ako výsledku transformačného procesu početných technických, environmentálnych a sociálnych vstupov. Tieto tri rozmery sú ohodnotené pomocou analýzy dátového obalu a z nich je vypočítaná celková miera efektívnosti. Výsledky empirickej analýzy 28 európskych krajín odhaľujú zdroje neefektívnosti a môžu byť užitočné pri rozhodovacom hospodársko-politickom procese.