Mobilita - pridaná hodnota vzdelávania študentov - Igazová, Mária
Účinný nástroj realizácie cieľov Bolonského procesu predstavuje študentská mobilita. Historický exkurz do dejín mobility. Univerzity v Prahe, vo Viedni a v Paríži priťahovali v stredoveku aj študentov z Uhorska. V 15. a 16. storočí študenti smerovali za vzdelaním aj do Krakova. Rozdelenie západnej a strednej Európy na katolícku, luteránsku a reformovanú konfesiu zmenilo študentské putovanie od základov. Pojem študentská mobilita. Na realizáciu a podporu mobilít sú študujúcim poskytované rôzne štipendiá a granty. Erasmus program je nielen najstarší, ale aj finančne najlepšie vybavený európsky program vzdelávania a výchovy.