O teoretických východiskách skúmania európskej integrácie v štyridsiatych až sedemdesiatych rokoch 20. storočia - Fodorová, Veronika
Teoretické koncepty európskej integrácie vychádzajú primárne z tradičných teórií medzinárodných vzťahov, no od 40.rokov 20.storočia sa do popredia dostávajú východiská, ktoré boli odvodené priamo od integračného vývoja na európskom kontinente. Východiská európskej integrácie so zameraním na tzv. vlastné teórie európskej integrácie. Federalistické, funkcionalistické a neofunkcionalistické východiská a transakcionalizmus, ktorý patrí do jednej „myšlienkovej“ skupiny spolu s uvedenými konceptmi.