Predikcie finančných kríz s využitím metód finančnej ekonometrie (zhrnutie dizertačnej práce) - Káčer, Marek, 1976-
S finančnými krízami sú spojené vysoké spoločenské, ekonomické a v konečnom dôsledku aj politické náklady, preto zástupcovia akademickej sféry, ale aj politici a subjekty hospodárskej politiky hľadajú odpovede na otázku, ako sa takýmto krízam vyhnúť a tiež ako ich možno predvídať. Aj keď v literatúre neexistuje jednoznačné stanovisko, pokiaľ ide o definíciu finančnej krízy či jej príčiny, mnohé finančné krízy sú spojené s prasknutím bubliny v cenách aktív. Model, ktorý má schopnosť odhadnúť pravdepodobnosť prasknutia finančnej bubliny, by preto mohol byť vhodným nástrojom na včasné varovanie pred krízou s cieľom vyhnúť sa jej prepuknutiu alebo aspoň zmierniť jej následky.