Princíp špecializácie v nemeckom hypotekárnom bankovníctve - Horvátová, Eva, 1958-
Pôvodné nemecké hypotekárne bankovníctvo, ktorého základom bol Zákon o hypotekárnom bankovníctve (HBG – Hypothekenbankengesetz), bol postavený na troch základných princípoch, ktorými boli: princíp špecializácie, princíp kongruencie a princíp krytia. Všetky uvedené princípy našli uplatnenie aj v iných štátoch Európy, ktoré prijali koncepciu nemeckého hypotekárneho bankovníctva.