Indexy merania kvality podnikateľského prostredia - Beslerová, Stela
Príspevok prezentuje významné indexy a rebríčky hodnotiace podnikateľské prostredie štátov s detailnejším zameraním sa na indexy hodnotiace korupciu. Zároveň je súčasťou príspevku porovnanie vybraných ukazovateľov v rámci krajín V4 (Slovensko, Poľsko, Česká republika a Maďarsko). Pre vzájomné porovnanie krajín je využitý celosvetový index konkurencieschopnosti a index vnímania korupcie. Na základe získaných výsledkov môžeme povedať, že podnikateľské prostredie na Slovensku má dlhodobo klesajúci trend a v celosvetovom indexe konkurencieschopnosti sa v rámci krajín V4 umiestnilo na 4 mieste. V rámci hodnotenia korupcie zaznamenalo zlepšenie z krajín V4 jedine Poľsko.