Meniace sa postavenie Číny v globalizovanom systéme - Draková, Silvia
Analýza meniaceho sa mocenského postavenia Číny v súčasnom globalizovanom svete, ktoré je determinujúce pre budúci vývoj a podobu medzinárodných vzťahov. Čína, ktorá je regionálnou mocnosťou, sa stáva vplyvným globálnym hráčom. Ekonomický vývoj, od ktorého závisí postavenie Číny v medzinárodnej politike a čínska zahraničná politika. Afrika a aktivita Číny v tejto časti sveta. Arabské krajiny a reakcia Číny na arabskú jar so zameraním na Líbyu. Čína sa stáva hegemónom, jej vzostup je však charakteristický mierovým postupom, ktorý v histórii zatiaľ nemá obdobu. Arabská jar potvrdila danú tézu prostredníctvom pretrvávajúcej politiky neintervencie a preferencie stability pred zmenou.