Aplikácia hierarchického modelu kredibility pri výpočte netto poistného a jeho porovnanie s Bühlmannovým-Straubovým modelom kredibility - Dúžik, Ondrej, 1989-
Cieľom príspevku je na základe reálnych historických údajov z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla vybratej nemenovanej poisťovne, ktorá pôsobí na slovenskom poistnom trhu popísať a porovnať dva spôsoby kredibilného odhadu netto poistného pre nasledujúce tarifné obdobie – Bühlmannov-Straubov model kredibility a hierarchický model kredibility, ktoré vychádzajú z bayesovskej štatistiky.