Náčrt teoretických konceptov migrácie - Galanská, Nina
Prehľad teórií migrácie, predovšetkým z pohľadu ekonomických teórií. Pojem migrácia, migrant. Základný prehľad kategórií migrácie. Náčrt, sumarizácia a rozdelenie teoretických konceptov migrácie, pričom migračné teórie sú rozoberané od ich začiatkov spojených s Ravensteinom a jeho zákonmi migrácie, cez neoklasické teórie až po najnovšie teórie migrácie. Delenie migračných teórií na základe úrovne motivácie a faktorov vplývajúcich na migráciu. Príspevok bližšie približuje Leeovu teóriu pull a push faktorov. Príspevok je krátkym prehľadom, ktorý slúži ako podklad pre hlbšiu analýzu.