Mapovanie toku hodnôt ako metóda odhalenia plytvania a potenciálov zlepšenia v podniku - Kopták, Michal
Tok hodnôt tvoria všetky procesy (pridávajúce aj nepridávajúce hodnotu), ktoré sú na ceste od vstupného materiálu k hotovému výrobku. Mapovanie toku hodnôt je základný nástroj pre analýzu plytvania v procesoch vo výrobe, logistike, vývoji a administratíve. Okrem zobrazenia toku hodnoty na prevádzke umožňuje aj plánovanie zmien v toku hodnôt a modelovanie budúceho stavu. Je to teda nástroj pre analýzu procesov, ich zlepšovanie a komunikáciu. Aplikáciou metodiky v konkrétnom podniku je možné vizuálne zobraziť súčasný stav výroby, a teda nedostatky v podobe plytvania a potenciály zlepšenia v celom hodnotovom toku. Analytická časť tohto príspevku bola vykonaná vo výrobnom podniku OMNIA KLF, a.s. na prevádzke kovania so zameraním na výrobu výkovkov pre ložiskový priemysel.