Generovanie alebo transfer technológií? - Kubala, Jozef
Nové technológie sa dajú získavať dvoma spôsobmi: ich generovaním pomocou vedy a výskumu, alebo ich transferom. Transfer technológií nie je tak náročný na finančné prostriedky a ľudský kapitál ako generovanie výskumu, preto je oveľa vhodnejší pre rozvíjajúce sa ekonomiky. Najdôležitejší kanál, cez ktorý prebieha transfer technológií, sú priame zahraničné investície. Priame zahraničné investície sú nositeľmi spillover efektov, vďaka ktorým pozitívny efekt zo zahraničnej investície nezostáva len v jednom odvetví, ale šíri sa aj do ostatných odvetví ekonomiky.