Modelovanie ekonomiky pomocou CGE modelu - Petríková, Kristína
Príspevok je venovaný vysvetleniu pojmu modelov vypočítateľnej všeobecnej rovnováhy (CGE modely), ktoré je často využívaným nástrojom pre určenie, alebo verifikáciu daných zavedených opatrení do ekonomiky. Autorka sa venuje vysvetleniu rôznych druhov CGE modelov a ekonomickým predpokladom, ktoré vedú na sústavu nelineránych rovníc. Popísané sú vzťahy medzi subjektami vystupujúcimi na trhu, ich správanie. Pozornosť je venovaná základnému predpokladu pre tvorbu CGE modelov – Walrasovmu zákonu o neexistencii nenasýteného dopytu na trhu.