Liberalizácia čínskeho juanu - Kurejová, Ivana
Súčasné usporiadanie svetových ekonomických veľmocí stále poukazuje na pokračujúcu silnú pozíciu USA ako lídra. Kríza na hypotekárnom trhu v USA a s tým súvisiace dôsledky poklesu ekonomiky nastolili otázku toho, či má byť americká ekonomika indikátorom ekonomického zdravia a americký dolár naďalej hlavnou rezervnou menou. Do popredia sa v posledných rokoch dostáva pozícia čínskeho juanu, resp. renminbi. Jedným z problémov však je, že obchodovanie s čínskym juanom bolo a je kontrolované čínskou vládou, ktorá reguluje akýkoľvek presun likvidity v juane do a z Čínskej ľudovej republiky. Pokrok nastal najmä v posledných rokoch, keď čínska vláda vytvára priaznivejšie podmienky na obchodovanie s juanom. Aktuálne kroky čínskej vlády vedúce k liberalizácii domácej meny.