Nie je riziko ako riziko: diskusia o rôznych prístupoch k využívaniu pojmu riziko - Brokešová, Zuzana, 1985-
Rizikám i neistote čelia jednotlivci počas celého života. I keď je tento pojem starý ako civilizácia sama v jeho chápaní a definovaní existujú značné rozdiely a nezrovnalosti. Nielen každý vedný odbor ale aj takmer každý autor ho chápe i definuje v nadväznosti na svoje potreby i zameranie, čo je aj dôvodom mnohých rozporov a nedorozumení. Navyše v súčasnosti, keď sa zintenzívňujú snahy o multiodborové zameranie výskumu je tento problém ešte výraznejší a jeho riešenie vystupuje do popredia.