Ekonomické efekty elektronických aukcií na Slovensku - Sičáková-Beblavá, Emília
Ekonomické aspekty používania e-aukcií ako alokačného mechanizmu v procese verejného obstarávania vo verejnom sektore na Slovensku. Výskum bol vykonaný na vzorke 32 verejných obstarávateľoch a 725 verejných zákaziek pridelených verejným sektorom v rokoch 2008 až 2010. E-aukcie prinášajú pozitívne ekonomické efekty vo forme priemerných úspor, a to typicky od 10 % do 12 %, aj keď ich aplikácia si vyžaduje zdroje na ich realizáciu. Rozhodujúci vplyv na mieru úspor majú tie atribúty e-aukcie, ktoré môže obstarávateľ ovplyvniť: počet súťažiacich a miera súťaženia, kde sa uzavreté aukcie zdajú byť menej efektívne ako otvorené aukcie, keďže pri otvorených aukciách sa dosahuje v priemere o 5 percentuálnych bodov vyššia úspora než pri e-aukciách s uzavretým koncom.