Pojednanie o globálnom probléme sociálno-ekonomickej zaostalosti rozvojových krajín - Ivančík, Radoslav
Vymedzenie zaostalosti. Porovnanie vyspelých rozvinutých a rozvojových krajín. Sociálno-ekonomická zaostalosť. Prehľad rozdelenia krajín sveta do skupín podľa výšky indexu ľudského rozvoja v roku 2010. Prehľad rozdelenia krajín do skupín podľa výšky HDI v roku 2012. Prehľad desiatich najvyspelejších krajín sveta podľa výšky HDI v roku 2012. Prehľad desiatich najzaostalejších krajín sveta podľa výšky HDI v roku 2012. Porovnanie rozdielov medzi vyspelými rozvinutými krajinami a rozvojovými krajinami a tranzitívnymi ekonomikami v roku 2010.